Як виготовляється какао-порошок?

Зараз неможливо уявити жодної кондитерської без какао-порошку. Його використовують для приготування шоколаду, тістечок, кремів, додають до напоїв та навіть до засобів догляду за шкірою. А як, власне, виготовляється порошок какао?

Какао-порошок починається з бобів, що мають гіркий смак і оточені молочно-білою м’якоттю з фруктовим смаком. Для того, щоб позбутися оболонки, а також зупинити розвиток зародка, боби проходять ферментацію. Ферментація робить боби пухкими і наповненими вологою, а їх внутрішня частина набуває червонувато-коричневого кольору і важкого різкого аромату.

Після ферментації боби потрібно просушити на сонці або в печі, щоб перейти на наступну важливу стадію  обсмажування. Обсмажування покращує смакові властивості, зменшує кислотність і терпкість, знижує вміст вологи та робить колір більш глибоким. Какао-боби або обсмажують цілими, а потім очищають від шкаралупи або спочатку очищають від шкаралупи, залишаючи для обсмажування лише м’ясисті ядра. Обсмажені ядра какао-бобів продають окремо під назвою "cocoa nibs". 

На наступному етапі ці ядра подрібнюються в пасту, яка називається шоколадним лікером і містить суміш твердих речовин какао та какао-масла. Шоколадний лікер пресують, щоб видалити більшу частину какао-масла, яке використовується для приготування шоколаду або продається як окремий продукт. Після видалення масла, шоколадна маса стає схожою на шоколадні диски, які далі розтираються та перетворюються на какао-порошок.

Смак, колір та аромат какао-порошку може відрізнятися у різних виробників в залежності від якості бобів, ферментації, тривалості висушування та вмісту масла. В нашому магазині можна придбати натуральний какао-порошок, який виготовлено з мінімальною термічною обробкою та збереженням більшості вітамінів та інших корисних речовин.