Кориця: походження, види та застосування

Були часи, коли кориця оцінювалася дорожче, ніж золото. Зараз цю спецію можна знайти в будь-якому продуктовому магазині за доступною ціною, але чи буде вона справжньою? Поринемо трохи в історію і розберемося, яку корицю варто купувати.

Час кориці - це осінь. Як тільки температура за вікном починає знижуватися, на кухні все частіше можна почути знайомий аромат випічки, найпотужніший з яких - аромат кориці. Корицю часто асоціюють з пирогами та тістечками. В кулінарних книгах можна зустріти поєднання кориці з яблуками, бананами, грушами, а також з шоколадом. Країни з теплим кліматом застосовують корицю у приготуванні м'ясних та овочевих страв. Окрім того, ця спеція використовується у виробництві алкогольних напоїв, таких як лікери та бітери. 

В древньому Єгипті корицю застосовували для бальзамування мумій - порожнини тіла були заповнені спеціями, що діяли як консерванти та надавали тілу більш реалістичний вигляд. Але що дійсно сприяло популярності кориці - це розвиток міжнародних торговельних шляхів, який трапився пізніше. Історично саме Цейлон (сучасна Шрі-Ланка) був найбільшим постачальником цієї спеції в інші країни.

Зараз існує кілька сотень видів кориці, лише приблизно 5 з них набули комерційного успіху:

  • Cinnamomum cassia або китайська кориця, найбільш популярна в США
  • Cinnamomum burmannii або індонезійська кориця
  • Cinnamomum loureiroi або в'єтнамська кориця
  • Cinnamomum citriodorum або малабарська кориця
  • Cinnamomum verum або справжня цейлонська кориця

Вважається, що саме цейлонська кориця має найприємніший вишуканий солодкий смак та аромат. При виборі кориці віддавайте перевагу цілим паличкам, так буде легше відрізнити справжню цейлонську корицю від інших видів. Цейлонські палички м’які, розсипчасті і згорнуті, як сигара. Усі інші види мають більш тверду структуру, темніші за кольором і зазвичай скручені в один шар. При виборі молотої кориці, запитайте у продавця, який саме вид кориці застосувався при виробництві та уважно читайте етикетку. 

Ви також можете використовувати екстракт кориці в своїх десертах або напоях. Ми постачаємо екстракти з Індії, де їх виробляють зі справжніх спецій. Так, екстракт кориці від Holy Lama виготовлено саме з цейлонського виду. Він економічний та дуже простий у застосуванні - усього 1 або 2 краплі буде достатньо, щоб приготувати ароматний глінтвейн або каву.