Світове виробництво шафрану

Найдорожча спеція в світі зростає в смузі сухого клімату, яка тягнеться від Іспанії на заході до Індії на сході. Вже багато років Іран посідає перше місце в виробництві шафрану, на його частку припадає 92-95% світового виробництва. В основному іранський шафран експортується в Турцію та Іспанію, де його сортують та перепродають на світовому ринку. Станом на 2019 рік Індія знаходиться на другому місці за виробництвом, за нею йдуть Греція, Афганістан та Марокко.

Висока вартість шафрану пояснюється в першу чергу важкою ручною працею - збір та сортування дрібних шафранових рилець неможливо автоматизувати, а для того, щоб отримати хоча б 450 грамів ниток шафрану, потрібно зібрати близько 50000 квітів, територія зростання яких еквівалентна площі великого футбольного поля.

Ще одне ускладнення виникає внаслідок одночасного і швидкоплинного цвітіння квіток. Оскільки для отримання навіть незначної кількості шафрану потрібна велика кількість квіток крокусу, збір врожаю вимагає близько сорока годин інтенсивної праці. У Кашмірі, наприклад, тисячі виробників повинні працювати безперервно вдень та вночі позмінно протягом двох тижнів.

Очікується, що використання шафрану у всьому світі буде неухильно зростати, зокрема завдяки використанню в якості косметичного та фармацевтичного інгредієнту, харчових добавках та в якості альтернативи штучним барвникам в етнічній кулінарії та текстилі. Згідно з деякими дослідженнями, основні активні сполуки, присутні в шафрані - кроцин, пікрокроцин та сафранал - допомагають зменшити окислювальне пошкодження та запалення в мозку людини і покращують пам'ять. Всі ці сукупні фактори вказують на неминуче зростання популярності цієї спеції в майбутньому.

Купити шафран в Україні можна вже зараз з доставкою Новою Поштою.